Pas op voor routinefouten!
Blijf bij en neem een abonnement op TvOO
Routine heeft iets fijns. Je weet waar je aan toe bent, het kost allemaal wat minder moeite en eerlijk gezegd: daar houdt ons brein ook van, lekker een beetje sudderen.
Na een lome zomer met hier en daar wat sporten, boekje lezen, sloffen naar de winkel, koken en zo nu en dan nog wat sociaal contact, ben ik weer vervallen in mijn herfstroutine die bestaat uit hard werken, veel verschillende projecten, veel meer mensen om me heen en plooien om nog af en toe wat te kunnen sporten. Dan kan ik wel eens terugverlangen naar die zomerse vredigheid, maar is dat nu eigenlijk wel goed voor je?
Tot op een zekere hoogte wel natuurlijk, want voortdurend ‘aanstaan’ doet ons brein en lijf geen goed. We ervaren negatieve stress en krijgen nek- en schouderklachten. Dus een beetje routine is goed maar te veel?
Amy Edmondson (2023) beschrijft hoe een bekende routine ten grondslag lag aan het Air Florida-vlucht 90-ongeluk op 13 januari 1982. Het was koud en de gezagvoerder en eerste officier checkten of alles in orde was om de vlucht te starten. De twee kenden elkaar goed en waren gewend om samen in het Caribisch gebied te vliegen. Op routine werkten ze hun lijstje af. Eerste officier: “Pitotbuis warmte.” Gezagvoerder: “Aan.” Eerste officier: “Anti-ijs.” Gezagvoerder: “Uit.” Eerste officier: “Hulpaandrijving.” Gezagvoerder: “Aan.” Eerste officier: “Starthendels.” Gezagvoerder: “Aan.” Ze zagen de vrieskou in Washington over het hoofd, wat leidde tot de dood van 79 mensen.
Routine kan er dus ook voor zorgen dat we fouten maken, niet zo goed meer opletten en ook niet meer leren van wat er om ons heen gebeurt.
Willen we in een organisatie een verandering doorvoeren, dan is het doorbreken van de routines de meest taaie opgave. Want hoe doe je dat als alle breinen in de organisatie in zomerstand staan? En vooral niet van plan zijn om de herfst tegemoet te treden?
In dat geval is het beste advies: voorkomen is beter dan achteraf ingrijpen. Zorg ervoor dat er voldoende uitdaging blijft in het werk: nieuwe taken, nieuwe collega’s, een ander team – het kan allemaal helpen om met een frisse blik te blijven kijken. Verander met behulp van de zomerstand, dus in kleine stapjes. Leg uit wat de gevolgen kunnen zijn van te veel routine, namelijk fouten maken en een brein dat vastloopt.
Er zijn natuurlijk nog meer manieren om te zorgen dat je zelf niet in de valkuil van routine stapt. Door regelmatig eens wat anders te doen en de zomer- en herfststand af te wisselen. Ik ga me vast voorbereiden op de winterstand als deze drukte weer voorbij is.
Ria van Dinteren is hoofdredacteur van TvOO.
hoofdredacteur@tvoo.nl
Maak nu gratis kennis met TvOO en lees over het mere-exposure effect
Durf jij ‘haantje de voorste’ te zijn in het publiek?
Remko van der Drift
Moe en voldaan van het geven van vijf workshops loop ik de grote zaal in. Als afsluiter van dit congres staat de minister van Binnenlandse Zaken geprogrammeerd. De zaal is al behoorlijk vol. Ik loop naar voren en zie dat de eerste rij nog helemaal leeg is. Leuk, denk ik, en ga daar zitten. Vlak naast mij komt een vrouw met een headsetmicrofoon zitten. Degene tussen ons in zegt tegen haar: “Dit is de meneer van de faalkundeworkshops.” Ze reageert enthousiast: “Wat mooi, ik vind het belangrijk dat we elkaar niet zo beschuldigen als we fouten maken, maar dat we het gebruiken om van te leren!” Lees verder…
U heeft al een digitaal abonnement op het TvOO voor slechts € 25 per jaar!